Hvala, prostoferke!

 V Zlati mreži smo skupaj z Zavarovalnico Triglav, ki podpira naš projekt PROSTOFER, ob dnevu žena zasnovali serijo video vsebin, s katerimi se želimo pokloniti prostovoljkam, še posebno prostovoljnim voznicam – prostoferkam. Podali smo se po Sloveniji in obiskali nekaj občin, kjer opravljajo brezplačne prevoze za starejše tudi prostoferke. Te so nam iskreno zaupale svoje izkušnje, pa tudi svoj pogled na svet. S tem želimo tako v Zlati mreži kot v Zavarovalnici Triglav ozaveščati o pomenu prostovoljstva in ohranjanja vozniške kondicije v zrelih letih pri ženskah, obenem pa k našemu projektu privabiti še več voznic.

Statistika prostovoljstva v Sloveniji namreč kaže, da med spoloma ni pomembnih razlik glede vključenosti v prostovoljstvo ali razlik glede na področja, na katerih so moški in ženske najbolj aktivni, vendar v Zlati mreži opažamo, da je med vsemi našimi prostovoljnimi vozniki, ki jih je več kot tisoč, le 305 prostoferk, natančneje le 27 %. Njihova povprečna starost je 60 let, najstarejša prostoferka je stara 81 let, najmlajša pa 21 let. Največ trenutno aktivnih prostoferk je v Občini Bled, in sicer 10 od skupno 21 vseh voznikov in voznic, torej slabih 48 %, medtem ko v kar nekaj občinah ni prav nobene prostoferke.

Izkušnje iz osvežitvenih voženj za starejše, akcije, v kateri Zavarovalnica Triglav starejšim voznikom nudi brezplačne osvežitvene vožnje, kažejo, da ženske v zrelih letih vozijo manj kot moški. Za ohranjanje dobre vozniške kondicije bi morali vozniki opraviti vsaj 4000 prevoženih kilometrov letno, kar pa ženske redkeje dosežejo. Razlog je pogosto ta, da vožnjo edinega avtomobila v družini prevzame moški. Zato so prostoferke hkrati vzor odličen prakse ohranjanja vozniške kondicije v zrelih letih.

Video vsebine, v katerih nastopa sedem prostoferk iz sedmih občin, si je mogoče ogledati na RTVSLO.SI, posamezne zgodbe pa bomo objavljali tudi na naših družbenih kanalih in na kanalih Zavarovalnice Triglav: https://www.youtube.com/@TriglavGroup